7 Ocak 2010 Perşembe

Enerji hikayesi- Kahraman ol!



Avrupa’da enerji büyük bir hikaye ve siz bu oyundaki en önemli role sahipsiniz.

Bu çok kolay! Sadece ışıkları söndürerek ve elektrikli aletleri kapatarak iklim değişikliğiyle savaşabilir ve Avrupa’nın enerjisini gelecek için koruyabilirsin.

Hemen şimdi, muhtemelen ‘neden kendimi rahatsız edeyim?’ diye düşünüyorsun. Küçük bir ampul dünyayı değiştirmeyecek. Bir kez daha düşün…

Çabuk bir hesaplamayla…

Günde 1 saat açık bırakılan 100W’lık bir ampul bir yılda 36,5 KW tüketir. Avrupa’da 18 yaş altında 75 milyon genç yaşıyor. Eğer hepimiz bir ampulü günde sadece bir saat söndürürsek, 36,5 . 75 milyon= 2738 milyon KW saat enerji korunmuş olur.

Bu 1. 37 milyon ton karbonun atmosfere salınmasına engel olur. Bu rakam küçük bir güç istasyonunun ürettiği miktar kadardır. (150 MWE)

Yani, bizim enerji hikayemizde kahraman olmak için gerekli güç gerçekten sizde!

Hikaye burada sona ermiyor

Işıkları söndürmek iyi bir başlangıç. Ama gezegenimizin enerjisini korumaya yardım etmek için daha bir çok yol var.

CFL ampulleri geleneksel Akkor ampullerin tükettiği enerjinin beşte birini tüketmekle kalmıyor, bu ampullere oranla sekiz kat daha uzun ömürlü. Geleneksel ampullere göre fiyatları biraz daha pahalı; ancak çok az elektrik harcadığı için fiyat farkından fazlasını tasarruf etmeyi sağlıyor. Okulunuzu ailenizi ve arkadaşlarınızı bu yeni ampulleri görmeleri için teşvik edin ve değişim için ön ayak olun.

Ördekten vazgeç!

Uzun uzun banyo yapmak yerine kısa süreli duş alın böylece hemen enerji hem de su tasarrufu yapılır. Ördek bundan hoşlanmayabilir. Ama ördek her suya daldığında, küresel ısınma da hız kazanıyor.

Elektriği ve gazı kapatın!


Avrupa’da kullanılan elektriğin yüzde altısı, çalışmaya hazır durumda bırakılan elektrikli aletler tarafından tüketiliyor. Eğer elektrikli aletin üzerindeki kırmızı ışık yanıyorsa, elektriğin halen akmakta olduğunu gösterir! O halde playstation, CD çalar veya bilgisayarların fişlerini çekmeyi unutmayın.

Güneş enerjisi kullanın


Isıtıcıyı veya çamaşır kurutma makinesini düğmesine basıp çalıştırmak çok kolay, biz sık sık bahçemizdeki muhteşem enerji kaynağını unutuyoruz. Çamaşırlarınızı her zaman doğal yolla kurutun. Güneşli kış günlerinde, termostatın ayarını kısın ve perdeleri açın. Güneş enerjisi evi aydınlatıp, ısıtacak, hem de bedava!

Bunlar Enerji Hareketini etkinleştirmenin bir kaç basit örneği olmakla birlikte. YURDUMUZUN enerji kaynaklarını gelecek için korumaya yardımcı olur.

Not:Alıntıdır.

5 yorum:

  1. + kendi enerjimizi de boşa tüketmiyelim dimi bebek

    YanıtlaSil
  2. huuu!!
    insan bi hbr verir blog açtım diye :D

    YanıtlaSil
  3. Stil Direktörüm çok haklısın,zira yapacak çok şey var biz bize lazımız hehe..

    Syhn'ım ne desen haklısın..Şimdi bloğu açınca izleyenlerde senin resmini görünce ne sevindim bir bilsen...

    YanıtlaSil
  4. Stilim ok bana gaz vermeye devam..

    YanıtlaSil

☼ Reyhan'a Yorum Bildir ☼

UNUTMA

Öleceğimiz son günden bugüne bir perspektifle bakacak olsaydık,kararlarımız çok farklı olurdu.(Leadbeater)