21 Ocak 2010 Perşembe

Doğanın büyük doktoru Buğday çiminden biz de çimlendirelim mi?


(Ay ben bu görüntüyü hammmm yaparım)


Filizleşmiş buğday tohumunun yeşil yaprakları bol klorofil maddesi ile birlikte çok sayıda vitamin, mineral ve besin maddesi içeren çok iyi temizleyici, arındırıcı bir bitkidir. Buğday çimi bedenimizi sever, bu nedenle buğday çimi için “doğanın büyük doktoru” denilebilir.




Buğday çiminin zengin besleyici bir gıda oluşu, eğitimci ve aynı zamanda ABD-Bostan’daki Hipokrat Sağlık Enstitüsü’nün kurucularından Dr. Ann Vigmore tarafından 1960’lı yıllarda bildirilmiştir. 1 çay kaşığı(3,5g) buğday çimi yüksek miktarda vitamin (A,B2, B8, C, E vitaminleri), mineral ve geçiş elementleri içerir. Dr Vigmore’a göre 500 gram taze buğday çimindeki besin değeri 12,5 kg sebzedeki besin değerine eşittir Vitaminler yönünden çok güçlü olması sebebiyle günde en fazla 3 çorba kaşığı alınmalıdır.


Buğday çimi suyunun faydalı olduğunu ilk keşfeden kişinin Boston'da Hipokratlar sağlık kuruluşunun kurucusu Dr. Ann Wigmoredur.Wigmore'un hikayesi: "Dr. Wigmore, bacaklarındaki kangreni bununla tedavi etmiş. Doktorların bacaklarını kesme kararı üzerine buğday çimi suyunu içmeye başlamış. Çimlerden yaptığı lapayı da bacaklarına uygulamış. Bu şekilde tedavi olmakla kalmamış, iyileştikten sonra Boston maratonuna katılmış. O zamandan beri, tedavisi imkansız denilen hastalar buğday çimi suyu kullanıyor. Bitkisel tedavileri devamlı yapmak gerekir. İmkanı olan, her gün iki bardak içebilir. Bu suyu buğdaya karşı alerjisi olanlar da kullanabilir. Buğdayın birkaç gün nemli ortamda bekletilip filizlendirilerek tanesiyle tüketilmesi de çok faydalı. Böylece buğdayın hem çok faydalı olan kabuğu, hem de rüşeym denilen besin değeri çok yüksek embriyo kısmı alınmış olur. Bu filiz bebek gibi büyük bir güçle doğar. Bütün filizlerde, ama özellikle buğdayda büyük potansiyel var. Vitamin, mineral, antioksidan bakımından müthiş zengin. Çünkü çoğalıp yeni bir bitki üretecek. Gençlik sırrıdır. Çimi çok üretebilirseniz suyunu için. Azsa her gün koparıp salatanıza katın."

BUĞDAY ÇİMİNİN GENEL FAYDALARI


a. Buğday çimi enerji verir. Besleyicidir.
b. Yaşam sürekliliğinin devamı için vitamin ve mineraller içerir.
c. Yaklaşık 30 enzim içerinde 70’i ham klorofildir.
d. Kan hücrelerini yapılandırır.
e. Vücudu temizler, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
f. Kilo kontrolüne yardımcı olur. Besin değeri oldukça yüksektir.
g. Bu nedenle aşırı yemek yemeğe engel olarak kilo kontrolüne yardımcı olur.

Buğday nasıl çimlendirilir?

Öncelikle doğal, ilaçlanmamış buğday alın. Zirai buğdaylar zararlılara karşı ilaçlanmış olabileceği için dikkatli olun. Aşurelik buğday çimlenmez. Bir avuç buğdayı oda sıcaklığındaki içme suyu ile ıslatıp bir gece bekletin. Ertesi sabah şişen buğdayların suyunu süzüp genişçe bir tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Üzerini nemli bir bezle örtüp evin en sıcak ve karanlık yerine bırakın. Bez ve buğdaylar kurudukça nemlendirin. Buğdaylar 3-4 gün sonra filizlenmeye başlar. Filizleri 2 cm uzayınca dolaba alıp, her gün 1-2 kaşık salatalara katabilir, yoğurtla veya zeytinyağı, limon, nar ekşisi gibi karışımlarla tüketebilirsiniz. Çok dayanıklı olmadığı için azar azar çimlendirme yapılmalı.


Buğday çimi üretmek için de, yine bir gece suda beklemiş buğday tanelerini yayvan bir saksıya veya varsa bahçeye ekip üzerini toprakla örtün. Çimler 10-15 cm uzayınca 1 cm yukarıdan makasla kesin. Kestikçe uzayan çimlerden her gün salatanıza katın. Çok ektiyseniz mutfak robotundan geçirip suyunu çıkararak kullanın. Marketlerde satılan hazır çimler, büyümesini hızlandırmak için katkı maddesi katılabildiği için çok güvenli olmayabilir.
 
Üretim için gerekli malzemeler:
 
 
 
Yok ben kapla kacakla uğraşamam derseniz işte size Buğday çimi filizlendiricisi :



Buğday çimi filizlendiricisi ile buğday çimini evinizde her mevsim kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Buğday çimi tepsisine yerleştireceğiniz organik toprağa buğdayları ekin. Düzenli olarak sulayın. Çimler 4 cm olduğunda biçerek suyunu sıkabilirsiniz.

Buğday çiminin yanı sıra mercimek, maş fasulyesi, ayçiçeği, soya vb. gıdaların filizlendirilmesinde de kullanılır. Filizlenmiş tohumları salatalarınızda ve diğer yemeklerinizde sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Buğday çimi filizlendiricisinin fiyatını merak ediyorsanız alternatif olarak  buraya tık tıking

4 yorum:

  1. Canım bloguma uğrarmısın.Mimledim seni.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Ayşe, benim ilk mimcim..

    YanıtlaSil
  3. Kedi çimini biliyordum ama bunu bilmiyordum cicim

    YanıtlaSil
  4. Aaa tıbbı destekde yeni trend ayol bu duymadın demek..

    YanıtlaSil

☼ Reyhan'a Yorum Bildir ☼

UNUTMA

Öleceğimiz son günden bugüne bir perspektifle bakacak olsaydık,kararlarımız çok farklı olurdu.(Leadbeater)